The Granary of Abundance is one of the last witnesses of the granaries built in some cities to dispose of wheat stocks in case of shortage, and made obsolete by the free movement of grain, the improvement of the road network and the evolution of storage techniques. Classified as a historical monument on 3 February 2014, it houses the headquarters of the Regional Directorate of Cultural Affairs and the dance department of the Conservatoire national supérieur de musique et de danse.

History of the building and its rehabilitation

Located northwest of Lyon, on the left bank of the Saône, the Grenier d'abondance was built between 1722 and 1728 under the direction of the architect Claude Bertaud de la Vaure to preserve the wheat necessary for the annual feeding of the some one hundred and twenty thousand Lyonnais of the time. After the royal edict establishing the free movement of grain (1763), the building was quickly assigned to military uses: artillery store, arsenal and barracks until 1987.

The departure of the National Gendarmerie then allows the Ministry of Culture to program the installation - effective in 1993 - the headquarters of the Regional Directorate for Cultural Affairs and the dance studios of the Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse, established since 1988 in the former Veterinary School just opposite, Chauveau wharf, on the right bank of the Saône.

Le Grenier d'abondance is classified in its entirety as a historical monument (decree of 3 February 2014). It has a very exceptional architecture: on three superimposed levels, three rows of ridge vaults falling on two series of stone pillars and two rows of pilasters engaged in the reverse of the facades. At the centre of this imposing rectangular building (130 metres long, 18 metres wide), a projecting forebody with a soberly decorated triangular pediment, introduced to a large staircase with four nuclei giving access to the floors.

The Ministry of Culture called on architects Denis Valode and Jean Pistre et associés to set up the premises in this unique building adapted to its new missions. Started in September 1991, the project was completed in February 1993: the proposed party allows the original structure to be left intact and modern elements to be integrated in a spirit of sobriety and authenticity.

In 2004, the architectural agency Philippe Couteau and Véronique VDB Girard was entrusted with a mission to adapt the ground floor of the building, in line with the evolution of services, to create waiting spaces for the public, to make the reception more user-friendly, Rationalize the archiving facilities and expand the documentation centre.

Lighting and furniture are signed by contemporary designers (Ernesto Gismondi, Herzog and de Meuron, Moroso, Starck, Ron Arad, Marco Maran).

The public, who can now take the main staircase, can discover a work by Marc Couturier "Barque de Saône", ( depot of the FRAC Rhône-Alpes) installed on the 1st floor.

The Breadbasket seen by

Jacqueline Salmon/photographic commission made in 1991-1993

Sandrillon in Lyon blogger

History of the Breadbasket

Booklet on the Attic of Abundance listed as a Historical Monument

pdf - 255 KB
Download